Slangen en metaaldetectie in de voedingsmiddelenindustrie
Binnen de voedingsindustrie is men bekend met strenge regelgeving zoals bijvoorbeeld HACCP. Maar in het tijdperk waar we nu leven, met steeds meer digitalisering, zijn bedrijven ook druk met het in werking stellen van allerlei extra inspectiesystemen. Om te voldoen aan alle regels, dure terugroepacties van producten te vermijden en het merkimago te beschermen. Het beeld van een roestige spijker in een mueslireep bereikt miljoenen consumenten via sociale media in slechts een paar klikken en het imagoverlies is moeilijk uit te drukken in cijfers, maar kan een blijvend effect op de verkoop hebben.
Veiligheidsmaatregel
Metaaldetectie is één van de veiligheidsmaatregelen die gebruikt wordt in de voedingsmiddelenindustrie. Deze detectieapparatuur ontdekt ferro- en non-ferrometalen waarna alle met deze metalen verontreinigde producten uit de productie- of verpakkingslijn worden verwijderd.
Controle op punten waar slangen niet kunnen worden omzeild
Maar hoe zorg je ervoor dat je geen valse meldingen krijgt door bijvoorbeeld de detectie van de slangen die gebruikt worden, waar een metalen spiraal in verwerkt zit. Er zijn nu eenmaal in het productieproces punten waar een flexibele verbinding wenselijk of zelfs noodzakelijk is en waarbij de slang niet omzeild kan worden door de detectieapparatuur. Een mooie oplossing hiervoor is om op deze plekken gebruik te maken van slangen met een kunststof spiraal. Hierdoor behoud je de eigenschappen van het hebben van een spiraal, waardoor de slang goed tegen een vacuüm bestendig is, maar heb je geen last van een metaaldetector die vals positieve meldingen geeft. We hebben bij Hitma de mogelijkheid om verschillende slangcomponenten te combineren. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om een slang met kunststof spiraal te maken met als binnenlaag Butyl, EPDM of TPE.
Kunststofvervuiling voorkomen in je productieproces
De metaaldetectieapparatuur biedt ook extra mogelijkheden: Zo zijn er genoeg productieprocessen waarbij je zeker wil weten dat je slang geen deeltjes heeft afgegeven. Denk hierbij aan industrieën waarbij het lastig is het (eind)product te filteren, waardoor je een andere manier van uitsluiting wil hebben. Kunststof op zichzelf is niet te detecteren, zoals je waarschijnlijk wel weet, maar aangezien er toch al metaaldetectieapparatuur gebruikt wordt, is er een slang ontwikkeld, die is voorzien van een binnenlaag waarin metaaldelen zijn verwerkt. Het werkingsmechanisme? Eigenlijk exact hetzelfde als de metaal detecteerbare pennen die al veel gebruikt worden. Het is niet zichtbaar met het blote oog, maar wel zichtbaar te maken met een metaaldetector. Mocht de kunststof binnenlaag beschadigd zijn, waardoor er kunststof- en metaaldeeltjes in je product terechtkomen, dan zal de metaaldetector deze registreren. Hierbij is het natuurlijk wel noodzakelijk de slang zelf buiten het bereik van de metaaldetector te plaatsen. Er zijn bij deze slang geen concessies gedaan met betrekking tot de gladde afwerking. De werking is dus hetzelfde zoals je gewend bent van andere slangen, maar dan met net dat extra stukje zekerheid.